Ketolla puoli vuotta

Blogi on elellyt hieman hiljaiseloa viime aikoina muiden kiireiden alla. Nytkin ajattelin vain nopeasti pistäytyä ja kertoa mitä kuuluu ketoruokavaliolle puolen vuoden ketoilun jälkeen. Alkuvuodesta tapahtui nimittäin sellainen onnellinen perhetapahtuma, että muutimme poikaystäväni kanssa yhteen ja tuon jälkeen olenkin hieman hölläillyt ruokavalion suhteen ja ketoruokavalio onkin viime aikoina muuttunut enemmänkin vhh ruokavalioksi. 

Ruokailufilosofiani nyt

Kuten blogistani voi päätellä, noudatin keton suhteen alun perin hyvin tiukkaan linjaa mm. niin että valmistin itse kaikki ruokani alusta loppuun. Korona-aika ja etätyöt olivat tietenkin tällaiseen ruokavalioon aivan täydellisiä sillä jo käytännönkin syistä jouduin valmistamaan itse kaikki ateriani. Eristyksissä vältin hienosti myös kaikenlaiset huokutukset ja luulenkin, että keton aloittaminen olisi ollut huomattavasti haastavampaa ns. normaalioloissa, joissa ravintoloiden ja kahviloiden hiilaripitoiset annokset olisivat houkutelleet lipsumaan ruokavaliosta. En missään vaiheessa kokenut siis minkäänlaista himoa hiilareita kohtaan tai kokenut tarvetta lipsua ketolta.

Nyt yhteenmuuton myötä tilanne on toki sitten muuttunut monella tavalla. Olemme esimerkiksi tilanneet ruokaa kotiin melko usein mikä tietenkin tekee ketoruokavalion seuraamisesta haastavaa. Olen tilannut kaikki ruuat ilman selkeimpiä hiilareita (hampparin ilman leipää, kepapin ilman riisiä), mutta kuten ketoilijat tietävät, jos ruokaa ei ole valmistettu ketoruokavalioon niin siinä on aina jonkin verran erilaisia piilohiilihydraatteja esimerkiksi mausteissa ja kastikkeissa. Tämän lisäksi ruokailuaikatauluni ovat muuttunut epäsäännöllisemmiksi ja ollaan oltu enemmän tai vähemmän liikkeessä, minkä seurauksena erilaiset hiilarihoukutukset ovat kasvaneet. Olen toistaiseksi välttynyt övereiltä, mutta esimerkiksi tummaa suklaata on tullut naposteltua ja viime viikonloppuna taisin jopa vetäistä pienen lasin omenamehua. Myös alkoholinkäyttö on mulla lisääntynyt ja esimerkiksi mietoa olutta, viiniä ja erilaisia vähäsokerisia drinkkejä on tullut maisteltua. 

Sanoisinkin siis, että tällä hetkellä ruokavalioni on enemmänkin vhh kuin keto. Trackkaan edelleen kaiken syömäni saadakseni käsityksen hiilihydraatti- ja kalorimääristä, mutta silloin tällöin olen miettinyt siitäkin luopumista. En varsinaisesti ajattele, että "trackkaamattomyys" olisi tavoite, mutta olisi kiinnostavaa nähdä miten se toimisi. Myös painoani punnitsen säännöllisesti ihan jo mielenkiinnostakin ja toisaalta siksi, että koen että se auttaa minua pysymään ihannepainossani.

Miten paino on kehittynyt?

Aiemmassa postauksessani pohdin painoni kehittymistä ketoruokavaliolla. Lähdin liikkeelle 77kg josta paino tippui 68kg vain kolmessa kuukaudessa. Jo tuolloin tiedostin, että painon ylläpitäminen voi olla vaikeaa. Miten siis kävi?

Painoni laski tuosta edellisessä postauksessa mainitusta 68kg vielä jopa 66kg. Nyt yhteenmuuton myötä painon lasku on loppunut ja sanoisin, että paino on lähtenyt jopa hienoiseen nousuun. Tämän aamuinen painoni oli siis 67kg. Painoni kuitenkin vaihtelee erittäin paljon viikon aikana, joten tarvitaan vielä useamman viikon seurantaa ennen kuin osaan varmasti sanoa. 

Alla olevassa kuvassa voit vielä nähdä painoni kehittymisen koko ketoruokavalion ajan. Kuten kuvasta voi päätellä, paino on lähtenyt pieneen nousuun viimeisen puolentoista kuukauden aikana.



Painoni kehitys viimeisen puolen vuoden aikana. Lähtöpaino 77kg ja nykyinen paino 67kg.


Ketoextremestä tasapainoon?

Tämän puolen vuoden kokeilun perusteella voisin siis todeta, että painonhallinta näyttäisi onnistuvan parhaiten kun asun yksin. Ruokailujen suunnittelemattomuus ja ajoittain toisen ehdoilla meneminen tuntuvat johtavan mulla siihen, että syön enemmän kaloreita kuin tarvitsisin. Toisaalta toisen ihmisen kanssa asuminen tuo elämään paljon rikkautta ja tärkeintä tässäkin asiassa taitaa olla sopivan tasapainon löytäminen.

Paino siis varmasti tippuu ketolla, kunhan ruokavaliota noudattaa erittäin tarkkaan. Harvalla meillä kuitenkaan on lopulta arjessa mahdollisuus (tai resursseja) tehdä niin. Siinä missä vielä itse haen tasapainoa tiukan keton ja spontaanimman syömisen välillä, jaanpa nyt sitten tässä muutamia vinkkejä joista on ollut hyötyä itselleni uutta arkea opetellessa:

  • Vhh ruuan tilaaminen: Ruuan tilaaminen on arjen luksusta ja ehdottomasti suositeltavaa. Voit tilata esimerkiksi hampurilaiset ilman sämpylää (lettuce wrapped). Pizzerioista saa tilattua salaatin pizzan sijaan. Kebabin saa tilattua salaatilla ranskalaisten sijaan. Mikäli vain raaskit, pyydä kaikki tilaukset ilman kastikkeita! Monista italialaisista ravintoloista saa erilaisia antipasti alkupaloja, jotka ovat usein valmiiksi vähähiilihydraattisia.
  • Nukkuminen: Hyvät yöunet ovat ehdottomasti paras laihdutuskeino ainakin itselläni. Hyviin uniin ei aina ole mahdollisuutta, mutta mikäli vain mahdollista, sänkyyn kannattaa iltaisin mennä hyvissä ajoin.
  • Makeutusaineiden vähentäminen: Light cola tuntuu hyvältä vaihtoehdolta makeanhimoon väsyneenä, mutta todellisuudessa se saattaa vain lisätä näläntunnetta. Osta mielummin naposteluun todella tumma suklaata (makuun tottuu nopeasti!) tai pähkinöitä (esim. parapähkinöitä, manteleita). Älä osta suolattuja pähkinöitä, sillä niihin iskee himo!
  • Liikunta: vanha ohje mutta toimii. Liikkuminen lisää hyvän olon tunnetta ja vähentää makean- ja napostelunhimoa.
  • Etsi muitakin rentoutumiskeinoja kuin ruoka. Ota taukoja kesken työpäivän (jos mahdollista!) ja puuhaile jotain mukavaa. 
  • Hyväksy, että paino vaihtelee ja elämässäsi on kausia jolloin syöt tarkemmin ja kausia jolloin paino nousee!

Kommentit