Todella helppo ketoleipä

Olen viime aikoina taas vähän intoillut vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Tai oikeastaan tällä kertaa päätin kokeilla aivan minimihiilihydraatteja eli ketogeenista ruokavaliota. Tällä dieetillähän hiilihydraatit lasketaan jopa alle 20 päivässä, joka tarkoittaa, että jopa useat kasvikset ovat kiellettyjä, leivästä, pastasta tai riisistä puhumattakaan. Tarkoituksena on saada kroppa tilaan jossa hiilihydraattejen sijaan se käyttää omia rasvavarantojaan energilähteenään. Kuulostaa varmasti houkuttelevalta monille (itseni mukaan lukien) ylimääräisten kilojen kanssa painiskeleville. Tälläisen ketogeenisen tilan sanotaan myös parantavan keskittymiskykyä ja yleisesti aivotoimintaa.

Erilaisilla vähähiilihydraattisilla ruokavalioillahan on osittain hieman kyseenalainen, populistinen maine, johtuen siitä, etteivät ne ole terveysviranomaisten hyväksymiä. En haluakaan lähteä niitä täällä siis sokeasti mainostamaan niitä sillä tiedän etteivät ne yksinkertaisesti sovi kaikille, eikä kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia varmastikaan tunneta. Mulle vähähiilihydraattisuus on kuitenkin aina toiminut ja auttanut esim. painonhallinnassa. Siksi olenkin innoissani näkemään tämän ketoruokavalion tuloksia. Raportoin tästä sitten aikanaan, kunhan dieettiä on hieman enemmän takana.

Mutta niin sitten postauksen aiheeseen eli ketoleipään. Tämä resepti on yllättävän helppo ja tulos on yllättävän leipämäinen. Toimii siis todella hyvin kaikille jotka kaipaavat ketoruokaan vaihtelua tai vaan kaipaavat leipää. Itselleni halu leipoa ketoleipää lähti aivan jäätävästä kaipuusta saada lohivoileipää (lol!). Ketoleipä sopiikin hyvin siinä vaiheessa kun kaikki perusketoruuat alkavat kyllästyttämään, mutta en välttämättä aloittaisi ketoruokavaliota leipomalla ketoleipää! Tämä siis ihan siitä syystä että oman (keto)leivän leipominen on työlästä, aikaavievää (ok tämä resepti on kyllä siis ihan helppo), kallistakin ja leipä maistuu tottumattoman suuhun vähän oudolta. Varmin tapa luovuttaa ketoruokavalion suhteen viikossa on korvata jokainen ateria yhdessä yössä työläillä ketovaihtoehdoilla (kokemusta on). Ketoruokavalioon kannattaa lähteä lempeästi ja pikkuhiljaa korvailla hiilihydraatteja alkuun kasviksilla ja sitten hyvillä rasvoilla ja proteiininlähteillä. 




Ketoleipä (24 viipaletta)

  • 5 dl mantelijauhoa
  • 4 kananmunaa
  • 30 gr voita
  • 3 rkl psylliumkuitujauhetta*
  • 3 rkl lämmintä vettä
  • 1 rkl ruokasoodaa
  • 1 tl suolaa
  • Halutessasi: Kuorittuja auringonkukan siemeniä
  1. Laita uuni lämpeämään 175C.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
  3. Riko munat toiseen kulhoon ja vaahdota niitä kevyesti niin että lopulliseen seokseen jää mahdollisimman paljon ilmakuplia.
  4. Sulata voi ja sotke kananmunien sekaan. Lisää lopuksi lämmin vesi.
  5. Sekoita nesteet kuiviin aineisiin ja kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. Tasoita pinta varovasti käsin painellen.
  6. Ripottele päälle halutessasi auringonkukan siemeniä.
  7. Anna leivän paistua noin tunnin verran. Odota että leivän kuori on rapeaa eikä hammastikkuun jää enää taikinaa.
Huomioi että auringonkukansiemenet reagoivat joskus ruokasoodan kanssa niin että ne värjäävät taikinan vihreäksi. Tämä ei ole vaarallista eikä vaikuta makuun, mutta jos et pidä tästä, korvaa auringonkukansiemenet jollain muilla siemenillä.


*Saa esim. Prismasta tai isoista ruokakaupoista tai luontaistuotekaupoista.

Kommentit