Ketolasagne

Lasagne on arkiruokien klassikko. Toisin kuin voisi ehkä luulla, lasagne muokkaantuu helposti myös ketoystävälliseksi. Lasagnen tekeminen vaatii hieman vaivannäköä ja näpertelyä, mutta ketolasagne ei ole sen työläämpi kuin tavallinenkaan lasagne. Ketolasagne sopii hyvin myös niille, jotka eivät noudata ketoruokavaliota, mutta haluavat vain hieman keventää arkiruokia ja/tai vähentää hiilihydraatteja ruokavaliossa. Ketolasagne on myös oiva tapa lisätä päivän kasvistensaantia.

Lisää tietoa ketokokeilustani ja miten ketoruokavalio näkyy arjessani löytyy täältä.

Lasagne ei aina ole esteettisin kuvauskohde, mutta ehdottomasti herkullinen.

"Lasagnelevyt"

Ketolasagne onnistuu yksinkertaisuudessaan niin, että lasagnelevyt korvataan joko munakoiso- tai kesäkurpitsasiivuilla (onnistuu mahdollisesti jollain muillakin vihanneksilla, nämä ovat ne joita olen itse kokeillut). Munakoiso (tai kesäkurpitsa) leikataan noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Viipaleet paahdetaan uunissa ennen lasagnen kokoamista, jolloin ne pehmenevät ja niistä poistuu ylimääräistä nestettä. Viipaleita voi halutessaan myös "itkettää" ennen paahtamista, mutta tämä vaatii jo aika paljon viitseliäisyyttä. Yhteen lasagneen tulee noin yksi iso munakoiso (tai kesäkurpitsa) tai kaksi pienempää yksilöä.

Munakoiso on rakenteeltaan kesäkurpitsaa kiinteämpi ja muodostaa lasagneen paremman rakenteen. Kesäkurpitsa puolestaan sisältää vähemmän kuituja ja hiilihydraatteja ja tuottaa vetisemmän, mutta toisaalta vähähiilihydraattisemman lasagnen. Jos et ole siis erityisen tarkka hiilihydraateista, suosittelen munakoisoa sillä se tekee lasagnesta kiinteämmän ja auttaa lasagnea paremmin pysymään kasassa.

Tomaattisose

Erilaiset tomaattivalmisteet sopivat usein lähtökohtaisesti hyvin ketoruokavalioon. Tomaattisosetta ostaessa kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota ainesosaluetteloon, sillä tomaattivalmisteita makeutetaan usein sokerilla. Lisäksi sipuli ja valkosipuli lisäävät myös soseen hiilihydraattipitoisuutta. "Turvallisin" valinta on siis ostaa täysin maustamatonta tomaattisosetta ja maustaa sose itse, jolloin mausteiden määrää pystyy kontrolloimaan. 

Juusto

Lähtökohtaisesti lähes kaikki kovat juustot soveltuvat hyvin ketolasagneen. Pehmeään juustokerrokseen soveltuvat esimerkiksi ricotta ja mascarponejuustot. Jos olet epävarma soveltuuko juusto lasagneen, voit kuitenkin aina tarkistaa hiilihydraattimäärät pakkauselosteesta.

Valkosipulijauhe

Riippuen siitä kuinka tiukkaa ketoruokavaliota noudatat voit maustaa ruokaa sipulilla ja/tai valkosipulilla. Itse käytän ketoruokien maustamiseen usein pelkkää valkosipulijauhetta. Jos käytät valkosipulijauhetta tarkista ainesosaluettelo ja varmista, ettei jauhetta ole jatkettu sokerilla, vaan se on 100% valkosipulia.

Ketolasagne (6 annosta)

  • 250 gr naudan- tai sianjauhelihaa
  • 1-2 munakoisoa tai kesäkurpitsaa
  • 125 gr mascarponejuustoa
  • 250 gr (maustamatonta) tomaattisosetta
  • 100 gr juustoraastetta (mozzarella, emmental tms.)
  • 1 muna
  • suolaa, pippuria, valkosipulijauhetta
  1. Leikkaa munakoiso tai kesäkurpitsa noin puolen sentin paksuisiksi siivuiksi. Asettele siivut uunin pellille leivinpaperin päälle ja ripottele niiden päälle suolaa ja pippuria. Voit halutessasi myös voidella viipaleita öljyllä. Paahda viipaleita 200C uunissa 15 minuuttia.
  2. Ruskista jauheliha pannulla. Lisää sekaan tomaattisose ja mausteita ja anna kastikkeen hautua hetken miedolla lämmöllä.
  3. Sekoita mascarponejuusto ja kananmuna. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Levitä munakoiso- tai kesäkurpitsaviipaleet uunivuuan pohjalle, niin että koko pohja peittyy (katso vaihekuva alla).
  5. Levitä viipaleiden päälle jauhelihatomaattisosekastike.
  6. Lusikoi jauhelihakerroksen päälle mascarpone-kananmunaseos.
  7. Ripottele mascarponekerroksen päälle noin 1/3 juustoraasteesta.
  8. Lisää toinen kerros munakoiso- tai kesäkurpitsaviipaleita.
  9. Ripottele vielä lopuksi päälle loput juustoraasteesta.
  10. Paista uunissa 200C (hieman vuuan tyypistä riippuen) 15-25 minuuttia kunnes juustoraaste on ruskistunut kauniisti.

Kesäkurpitsaviipaleet menossa uuniin.




Kesäkurpitsaviipaleet on ladottu uunivuuan pohjalle (kohta 4 ohjeissa).


Lihakerroksen päälle on levitetty mascaprone-kananmunaseos.



Kommentit