Helppo ja maukas parsakaalipiiras


Ruokalehdistä ja -blogeista on kiva hakea inspiraatiota arkiruuanlaittoon. Ketoruokavaliolla voi olla kuitenkin haastavaa löytää ruokavalioon sopivia reseptejä, sillä harvat reseptit sopivat sellaisenaan ketoruokavalioon. Olikin siis mahtavaa löytää tämä Sikke Sumarin resepti parsakaalipiirakkaan, joka paitsi näyttää super herkulliselta, mutta jonka saa myös helposti muokattu ketoystävälliseksi.

Ketopiiraspohjassa vehnäjauhot korvataan mantelijauhoilla, joista löytyy runsaasti proteiinia, hyviä rasvoja sekä kuituja. Mantelijauhot tekevät pohjasta ihanan rapean ja ruokaisan ja pitävät nälkää paremmin ja pidempiä aikoja kuin vehnäjauhot. Jos et kuitenkaan halua tehdä ketoversiota voit käyttää pohjaan mitä tahansa voitaikinareseptiä. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan ketopiiraspohjaa, sillä mielestäni se on huomattavasti mehukkaampi kuin tavallinen voitaikina ja ennen kaikkea huomattavasti terveellisempi! 


Piiraan leipomisessa käytetty keraamista vuokaa joka hieman pidentää paistoaikaa.

Ketopiirastaikina on sama kuin aiemmin esittelemässäni kurpitsapiiraassa. (Laitan ohjeen tähän uudestaan jottei leipoessa tarvitse pitää kahta tabia auki). Ketopiiras onkin yksi ketoluottoruokiani, sillä se on melko helppo valmistaa ja sitä saa muunneltua helposti erilaisilla täytteillä. Tällaisia piirakan paloja voi sitten napsia aamupalaksi, kevyeksi lounaaksi tai välipalaksi. Ohjeesta tulee piirakka noin 20x20 kokoiseen vuokaan, mutta olen tehnyt piirakan myös pienempään vuokaan ja sekin on toiminut oikein hyvin. 

Vinkkejä taikinan käsittelyyn ja leivontaan

Mantelijauhotaikinat ovat koostumukseltaan hauraampia kuin vehnäjauhotaikinat. Tästä syystä mantelijauhotaikinoihin, kuten tähänkin piiraspohjaan käytetään usein kananmunaa, joka auttaa sitomaan taikinaa. Taikina kannattaa kaulita mahdollisimman nopeasti kylmästä ottamisen jälkeen. Koska taikinaa on hankala siirrellä kaulittuna, taikinapalan voi myös painella suoraan vuokaan. Jos käytät leivinpaperia vuuan sisällä, voit myös kaulita taikinan leivinpaperin päällä ja siirtää vuokaan sellaisenaan.

Piirastaikina säilyy jääkaapissa noin viikon eli voit tehdä sen valmiiksi esimerkiksi jo sunnuntaina ja leipoa seuraavalla viikolla. Tee taikina kuitenkin aina vähintään puoli tuntia ennen leipomista, jotta taikina ehtii tekeytyä tarpeeksi. Taikinan voi myös halutessaan pakastaa.

Pohja

  • 2.5 dl mantelijauhoja
  • 40 gr voita (kylmänä, kuutioitu)
  • 1 kananmuna
  • 0.5 dl kookosjauhoja*
  • 2-3 tl psyllium-jauhetta**
  • 2 tl omenaviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään.
  2. Nypi sekaan voi (tai voit halutessasi sekoittaa voin ja jauhot esimerkiksi monitoimikoneessa).
  3. Sekoita kananmuna ja omenaviinietikka taikinaan ja laita taikina viilenemään jääkaappiin tuorekelmulla suojattuna ainakin puoleksi tunniksi. 
  4. Voitele haluamasi piirakkavuoka voilla (tai vuoraa se leivinpaperilla) ja painele taikina pohjaan niin, että se nousee muutaman sentin reunoille. Pistele pohjaa haarukalla. 
  5. Esipaista pohjaa 200C uunissa 10 minuuttia. Lisää täytteet ja paista piirakkaa vielä 40 minuuttia. Jos piirakan reunat meinaavat palaa, voit suojella niitä foliolla.
*Kookosjauhojen tarkoitus on auttaa sitomaan nestettä taikinassa. Kookosjauhot voi korvata mantelijauholla 1:3 suhteella. 
**Psyllium-jauhe lisää taikinan kuitupitoisuuttta ja auttaa sitomaan nestettä. Tuo määrä on kuitenkin niin pieni, että sen voi tarvittaessa jättää pois.

Täyte

  • keskikokoinen parsakaali
  • 100 gr sinihomejuustoa
  • 2 munaa
  • 1 dl kermaa
  • kasvisliemikuutio
  • suolaa
  • pippuria
Täytteiden määrää voi hieman säätää riippuen siitä kuinka iso piirakkavuoka on käytössä ja kuinka paksulti täytteitä haluaa. 

  1. Pese ja pilko parsakaali. Ryöppää kukinnot kuumassa kasvisliemessä (kuumassa vedessä johon sulatettu kasvisliemikuutio) ja valuta sen jälkeen niiden päälle kylmää vettä jotta ne lakkaavat paistumasta. (Itse käytin tässä pakastettuja parsakaalin kukintoja, mikä toimi myös ihan hyvin. Sulata parsakaalin kukinnot kuumassa kasvisliemessä).
  2. Asettele paloiteltu parsakaali vuokaan. Kuutioi sinihomejuusto kukintojen sekaan.
  3. Sekoita kerma, munat ja mausteet kulhossa ja kaada seos piiraspohjan päälle.
  4. Paista n. 45 minuuttia 200 C uunissa, kunnes piiraan pinta on ruskistunut kauniisti.






Kommentit