Suolainen ketokurpitsapiirakka

Kurpitsakausi jatkuu! Tällä kertaa luvassa suolainen kurpitsapiirakka. Pohjan ohjeella voi toki tehdä muitakin vastaavia suolaisia piirakoita (esim. pekoni+tuorejuusto), jos kurpitsa ei nappaa tai sitä ei ole saatavilla, mutta onhan tuo oranssi piirakka tyylikäs ja ihanan syksyinen!

Kurpitsapiirakan ketopohja on valmistettu mantelijauhoista eli se sopii ketogeeniseen ja vähähiilidydraattiseen ruokavalioon. Se on lisäksi ravinteikkaampi kuin perinteinen vehnäjauhoista tehty piirakkapohja joten suosittelen kokeilemaan vaikket muutoin seuraisikaan vähähiilihydraattista ruokavaliota. Mantelijauhot sisältävät myös suhteellisen paljon proteiinia sekä runsaasti kuituja ja hyviä rasvoja, joten ne sopivat erinomaisesti myös esimerkiksi kasvisruokavalioon. Mantelijauho käyttäytyy leivottaessa pitkälti vehnäjauhojen tavoin, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta eli sen käyttäminen leivonnassa on suhteellisen helppoa. Se on lisäksi miedon makuista. Toisaalta jos et halua tehdä ketopohjaa, voit tehdä kurpitsapiirakan myös tavalliseen piirakkapohjaan.




Ketopiirakkapohja

  • 2.5 dl mantelijauhoja
  • 40 gr voita (kylmänä, kuutioitu)
  • 1 kananmuna
  • 0.5 dl kookosjauhoja*
  • 2-3 tl psyllium-jauhetta**
  • 2 tl omenaviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään.
  2. Nypi sekaan voi (tai voit halutessasi sekoittaa voin ja jauhot esimerkiksi monitoimikoneessa).
  3. Sekoita kananmuna ja omenaviinietikka taikinaan ja laita taikina viilenemään jääkaappiin tuorekelmulla suojattuna ainakin puoleksi tunniksi. 
  4. Voitele haluamasi piirakkavuoka voilla (tai vuoraa se leivinpaperilla) ja painele taikina pohjaan niin että se nousee muutaman sentin reunoille. Pistele pohjaa haarukalla. 
  5. Esipaista pohjaa 200C uunissa 10 minuuttia. Lisää täytteet ja paista piirakkaa vielä 40 minuuttia. Jos piirakan reunat meinaavat palaa, voit suojella niitä foliolla.

*Kookosjauhojen tarkoitus on auttaa sitomaan nestettä taikinassa. Kookosjauhot voi korvata mantelijauholla 1:3 suhteella. 
**Psyllium-jauhe lisää taikinan kuitupitoisuuttta ja auttaa sitomaan nestettä. Tuo määrä on kuitenkin niin pieni, että sen voi tarvittaessa jättää pois.

Kurpitsatäyte

  • 1.5 dl kurpitsasosetta (voit tehdä itse, katso ohjeet)
  • 100 gr kermaviiliä
  • 40 gr parmesanjuustoa (raastettuna)
  • 1 kananmuna
  • suolaa ja pippuria
  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa ja levitä pohjan päälle.
  2. Paista n. 40 minuuttia 200C uunissa kunnes täyte näyttää kiinteytyneen.
  3. Anna jäähtyä hetki ennen leikkaamista.

Makrot (kurpitsatäytteellä, 1/10 piirakkaa):

3 hh

13 r

6 p

162 kcal



Kommentit