Keto-kurpitsapiirakka

Jenkeissä asuessani totuin viettämään Halloweenia ja olenkin siitä asti aina syksyisin ottanut tavaksi  leipoa erilaisia kurpitsaleivonnaisia ja koristella kämppää Halloween tyyliin. On harmillista ja vähän outoakin, ettei Suomessa ole tässä syksyllä mitään perinteistä juhlaa, sillä se toisi mukavasti vaihtelua pitkän, synkän ja arkisen syksyn keskelle. Ei ihmekään, että monet alkavat kaivamaan joulukoristeita esille jo lokakuussa. Tykkään myös Halloweenin ideasta tosi paljon. On virkistävää, että edes kerran vuodessa kuolema ja kaikki kauhujutut nostetaan esille ja niistä on lupa puhua ja niillä on lupa pelleillä. Tiedän, ettei kaikille Halloween ole juuri näistä syistä mieleen, sillä Suomessahan lokakuun loppua eli Pyhäinpäivää on perinteisesti vietetty hartaana muistelupäivänä. Mielestäni mitkään naamiaisjutut ei kuitenkaan sulje pois sitä, etteikö juhlaan voisi liittyä myös kaikenlaista pohdiskelua ja syvällisempääkin mietiskelyä. 


Tämän postauksen aiheena on kuitenkin kurpitsapiirakka. Tai oikeastaan piirakka on hieman hämäävä sana sillä tosiasiassa kyseessä enemmänkin juustokakku. Juustokakuthan sopivat hyvin ketoruokavalioon, sillä juusto itsessään koostuu lähinnä rasvasta ja on valmiiksi hyvin vähähiilihydraattista. Ketoleivonnassa ei voi käyttää sokeria vaan se on korvattava keinotekoisilla makeutusaineilla. Jos et kuitenkaan pidä keinotekoisista makeutusaineista, etkä pyri rajoittamaan hiilihydraatteja, voit makeuttaa kakun myös tavallisella sokerilla tai siirapilla. Itse käytän tällä hetkellä makeutuksena sokeritonta "siirappia". Kakun keksipohja leivotaan mantelijauhoista tai pohjan voi halutessaan jättää kokonaan pois. Jos taas et halua tehdä ketoreseptiä voit tehdä pohjan murotaikinasta tai keksinmuru-voi seoksesta.


Vinkki: Voit kokonaisen kakun sijaan tehdä minikakkuja esimerkiksi silikonisiin muffinivuokiin!










Kurpitsajuustokakku (12 annosta)

Pohja

  • 2,5 dl mantelijauhoja (tai jotain muuta pähkinäjauhoa)
  • 20 gr voita
  • 1 rkl (sokeritonta) siirappia
  • 1 tl kurpitsamaustesekoitusta (kanelia, inkivääriä ja neilikkaa)

Päällinen

  • 1,5 dl kurpitsasosetta (voit tehdä itse tai ostaa kaupasta)
  • 3 pakettia tuorejuustoa (yhdessä paketissa 135gr)
  • 2 munaa
  • 1 dl (sokeritonta) siirappia
  • 1/2 rkl kurpitsamaustesekoitusta (kanelia, inkivääriä ja neilikkaa)
  1. Sulata voi ja sekoita pohjan ainekset keskenään. Painele taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (n. 20cmx20cm) ja laita uuniin 175C noin. 10 minuutiksi esipaistumaan.
  2. Sekoita kurpitsasose, huoneenlämpöinen tuorejuusto, munat, siirappi ja kurpitsamaustesekoitus keskenään. Levitä uunista otetun pohjan päälle. Paista 175C uunissa 40 minuuttia.
  3. Laita valmis kakku yöksi jääkaappiin ja paloittele vasta jääkaapista ottamisen jälkeen.

Itsetehty kurpitsasose

Osta pieni kurpitsa ja halkaise se varovasti kahtia terävällä veitsellä (tästä voi katsoa ohjeita netistä).
Kaavi lusikalla siemenet sekä siemenkota ulos.
Laita halkaistut kurpitsan viipaleet uuninpellille leivinpaperin päälle halkaistu puoli ylöspäin ja paista 175C asteisessa uunissa noin tunnin verran.
Lusikoi kurpitsaliha tehosekoittimeen ja sekoita kunnes seos on tasaista. Voit pakastaa yli jäävän soseen.

Makrot

(Laskettu pekaanipähkinäjauhopohjalla, mantelijauhopohjalla hieman enemmän hiilareita)
  • 3 c
  • 15 f
  • 4 p
  • 162 kcal



 

Kommentit