Cashewkerma ja ajansäästövinkki paljon kokkaileville




Linkkasinkin täällä jo aiemmin aasialaistyyppisen vakiolounaani. Juttu sai blogini mittakaavassa mukavasti lukijoita joten jatkan nyt samalla linjalla ja jaan toisen samantyyppisen reseptin. Resepti on tosiaan hyvin samantyyppinen kuin tuo aiemmin kuvailemani vegecurry sillä erotuksella ettei tähän oikeastaan edes tule currya. Lisäksi kookoskerman sijaan reseptin täydentää cashewkerma. 

Pähkinöiden rasvathan ovat tutkitusti terveellisiä joten cashewkerma on terveellisempää kuin moni muu ruuanlaittoon tarkoitettu kerma. Kookoskerman ja kookosrasvojen terveellisyydestähän liikkuu ristiriitaisia näkymyksiä. Cashewkerman valmistusprosessi on myös erittäin yksinkertainen ja esimerkiksi huomattavasti yksinkertaisempi kuin cashewpähkinävoin valmistus, jota olen myös joskus laittanut. Toki valmistus vaatii tehosekoittimen tai vastaavan laitteen. En tiedä korvaako cashewkerma aivan yksi yhteen minkä tahansa kerman, mutta se sopii ainakin tämmöiseen "kevyeeseen" kokkailuun. 

Tofut voi jälleen halutessaan korvata esimerkiksi kanasuikaleilla. Samoin kasviksia voi laittaa oman mielen mukaan. Jos annoksesta haluaa ruokaisamman, voi tehdä riisin lisukkeeksi.



Cashewkermawokki


kukkakaali
2 porkkanaa
kesäkurpitsa
(savunmakuista) tofua
n. 100gr cashewpähkinöitä
soijakastiketta

Esivalmistelut

  1. Laita cashewpähkinät likoamaan runsaaseen veteen jääkaappiin esimerkiksi isoon juomalasiin mielellään edellisenä iltana tai vähintään muutama tunti ennen ruuanlaittoa.

Valmistus

  1. Pese, tarvittaessa kuori (=porkkanat) ja pilko kaikki kasvikset. Voit käyttää myös valmiita pakastevihanneksia. Keitä tai höyrytä kasvikset kypsiksi.
  2. Ota cashewpähkinät likoamasta, huuhdo esimerkiksi pastasiivilässä ja laita tehosekoittimeen. Lisää lisäksi muutama desi vettä. Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi.
  3. Pilko tofu kuutioiksi ja marinoi kuutiota noin 15 minuuttia soijakastikkeessa. Paista tofun paloja sitten pannulla hetken jotta ne saavat rapean kuoren.
  4. Kaada cashewkerma tofukuutioiden kanssa pannulle ja lämmitä kermaa varovasti keskilämmöllä, sillä kerma palaa helposti pohjaan. Lisää tarvittaessa vettä jos kastike tuntuu liian sakealta.
  5. Jos tofun paloja ei ole maustettu, lisää tässä vaiheessa mausteita, kuten valkosipulia, kurkumaa, currya ja/tai paprikajauhetta.
  6. Kun kerma on lämmennyt ota pannu pois hellalta ja annostele lautasille keitettyjä kasviksia ja kastiketta.

Lopuksi vielä lupaamani vinkki ja se on nimittäin se että kasviksia voi myös itse pakastaa! Tämä on käytännöllistä etenkin silloin kun laittaa ruokaa vain itselleen ja kasviksia jää helposti yli. Tällöin loput pilkotut kasvikset voi laittaa sellaisenaan, keittämättä suoraan pakkaseen. Seuraavan kerran kun teet wokkia, otat vain jäiset kasvikset pakkasesta ja laitat veteen kiehumaan. Tämä nopeuttaa siis huomattavasti ruuanlaittoa seuraavalla kerralla ja tuleekin sitten useammin syötyä kasviksia. Mulla ei ole myöskään mitään valmiiksi pakastettuja kasviksia vastaan (ja tulevathan ne halvemmaksikin) mutta tämä on siis kätevä keino vähentää hävikkiä ja sitten tietenkin se että saa juuri niitä omia mielikasviksia.

Kommentit