Ketolla yli kaksi vuotta

Yksi yleisimmistä kommenteista, joita kuulin ketoruokavaliota aloittaessani oli, että paino kyllä lähtee sillä, mutta ketoruokavaliota ei jaksa seurata loputtomiin ja heti kun ruokavaliosta luopuu, lähtee painokin taas nousuun. Ketoruokavaliosta löytyikin useita, "nyt ketolla kolme kuukautta" -tyyppisiä blogi postauksia, joissa kirjoittaja oli testannut ketoilua lyhyen aikaa. Pidempään ketolla olleet eivät joko jaksaneet enää hehkuttaa ruokavaliota tai olivat siitä kokonaan luopuneet. Tällaisten pidempään ketolla olleiden tarinoiden puutteessa päätinkin tulla nyt jakamaan oman tarinani: toimiiko keto pidemmän päälle? Lähtikö paino uuteen nousuun?

Aloitin keton syksyllä 2020 pahimman lockdownin keskellä. Valmistin tuolloin itse kaikki ateriani eikä kodin ulkopuolisia menoja ollut käytännössä yhtään, joten ruokavalion aloitus sujui helposti ja ketoreseptien tutkiminen ja opetteleminen oli ihan hauskaa puuhaa muutoin pitkäksi käyvien koronailtojen keskellä. Iso motivaatio oli myöskin se, että paino lähti todella nopeasti laskuun ja oikeastaan ilman sen kummempaa "kärvistelyä". Tunsinkin tuolloin, mahdollisesti ensimmäisiä kertoja aikuisiälläni, että olin jonkinlaisessa sovussa syömisen kanssa. Jos sitä ennen tuntui, että kaikkea syömistä oli pitänyt jatkuvasti vahdata, niin nyt tuntui, että sain kaikessa rauhassa syödä vatsani täyteen ilman ja paino jopa tippui. Päättelinkin tästä, että ainakin omalla kohdallani nimenomaan (ylenpalttisesti nautittuna) hiilihydraatit aiheuttivat tätä jatkuvaa nälän tunnetta, jonka seurauksena ruokasuhde tuntui jatkuvalta taistelulta.

Koronarajoitteiden päätyttyä ketoiluun tulikin sitten jonkin verran haasteita sillä kodin ulkopuoliset menot alkoivat luonnollisesti lisääntyä ja olihan kiva päästä taas vaihteeksi ulos syömään ja matkustelemaan. Ravintoloista ei juuri käytännössä löytynyt vähähiilihydraattista ruokaa ja annosta tilaillessa joutui aina pyytämään erikoisjärjestelyitä tai sitten vaan suosiolla jättämään ison osan ruuasta syömättä. Etenkään Euroopassa ketoruokavalio ei ole ilmeisesti myöskään erityisen hyvin tunnettu ja monet ravintolat ihmettelivätkin tilauksiani kuten hampurilainen ilman leipää. Jenkeissä vähähiilihydraattisuuteen (tai mahdollisesti vain erilaisiin poikkeusruokavalioihin) on selkeästi totuttu paremmin ja aina jenkeissä reissaillessamme sainkin melko helposti tilattua ruokia erityisjärjestelyillä. Muutimme noihin aikoihin myös yhteen poikaystäväni kanssa, jonka seurauksena aikaa ketokokkailuun jäi myös vähemmän (kokkailuinto on tosin vähän elpynyt viimeaikoina). Ruokavalioni muuttuikin noihin aikoihin enemmän VHH:ksi (=vähähiilihydraattinen) kuin ketoruokailuksi.

Mikä sitten on nykytilanne? Lipsuiko ruokavalio kokonaan takaisin sekaruokavalioksi? Ruokavalioni jatkoi tosiaan rentoutumistaan vielä tuosta koronapandemian jälkeisestä ajasta. Etenkin viikonloppuisin saatan ottaa ruokailun suhteen melko rennosti, jos mieleni tekee hyvää melko sokerista koktailia niin toki semmoisen tilailen, jos ruuan mukana tuodaan ravintolassa jotain erityisen herkullista tuoretta leipää saatan maistaa sitä ja jos käymme kavereilla, jotka ovat vaikka valmistaneet jonkinlaisia leipomuksia niin tietenkin maistelen niitä. Myös matkaillessa on kiva kokeilla uusia makuja ja usein pelkästään käytännön syistäkin on tyydyttävä syömään siihen mitä on tarjolla. 

Pääasiallisesti ruokavalioni on tästä huolimatta VHH-tyyppistä. Normilounaaseeni kuuluu salaattia ja lihaa, kanaa tai kalaa, välipalaksi saatan syödä rasvaista joghurttia, pähkinöitä, ketoleipää tai vähäsokerisia proteiinipatukoita, illallisella valikoin listasta sellaisen annoksen, jossa ei ole erityisen paljon hiilihydraatteja tai jossa hiilihydraatit voi helposti jättää syömättä. Omalla kohdallani vähähiilihydraattisuudesta on siis selkeästi tullut elämäntapa eikä paluuta normiruokavalioon ole. Ruokavalion ylläpitäminen ei vaadi oikeastaan kummemmin edes itsekuria, sillä sen kummempia houkutuksia ei oikeastaan tule. Ainakin omalla kohdallani siis toimi, että kun kaikista herkuista ja mässäilyistä luopui totaalisesti niin eipä niitä enää ole vähän ajan päästä kaivannut.

Lopuksi vielä painoni kehitys viimeisen neljän vuoden ajalta. Kuten näkyy painoni seikkaili alussa alussa noin 75kg tienoilla ja tuo korkein piikki on kohta, jossa päätin aloittaa ketoruokavalion. Niinkuin näkyy paino tippui reippaaseen tahtiin ketolla ja onkin pysynyt sen jälkeen alhaalla aika hyvin. Viimeisen puolen vuoden aikana paino on ehkä hieman noussut, mutta uskon että se lähtee taas tasaantumaan nyt kun loppuvuoden reissut ja hulinat ovat ohi. Jonkinlainen painon nousu viimeisen puolen toista vuoden aikana oletettavasti liittyy myös salilla käyntiin sillä pandemian loputtua ja salien auettua olen ollut salilla käynnin suhteen aktiivinen ja jonkin verran lihasta onkin kertynyt etenkin lantiolle ja reisiin.




Näin lopuksi voisin siis todeta, että mielestäni ketodietillä on turhan huono maine ja vähähiilihydraattisella ruokavaliolla voi oikeasti saavuttaa pitkäaikaisia tuloksia. 





Kommentit