Ihanat sitruunamuffinit (keto, vhh)

Ketoherkut jakavat mielipiteitä. Toisten mielestä niitä voi syödä samaan tyyliin kuin normaaleja herkkuja normaalilla ruokavaliolla ja toisten mielestä niitä pitäisi vältellä yhtä tiukasti kuin sokeriherkkujakin. Herkkujen vastustajien mielestä ketoherkut eivät yksinkertaisesti sovi "ketofilosofiaan", sillä ketolla pyritään välttelemään prosessoituja ruokia. Monet myös vierastavat makeutusaineiden käyttöä, pitäen niitä mahdollisesti ihmiselle haitallisina.

Itselleni leipomisesta on tullut kuitenkin etenkin korona-aikaan tärkeä harrastus: yksi niistä harvoista asioista joita voi puuhailla kotona ja joka ei sisällä tietokoneella istumista. Pidän luonnonmukaisia makeutusaineita kuten erytritolia ja steviaa kohtuullisissa määrissä vähintään yhtä terveellisinä kuin tavallistakin sokeria, jollei jopa terveellisempinä. On hyvä myös muistaa, että siinä missä joihinkin makeutusaineisiin liitetään ristiriitaisia tutkimuksia niiden haitallisuudesta, on sokeri lähes yksiselitteisesti todettu haitalliseksi ihmisillle aiheuttaen liikalihavuutta, elintasosairauksia ja hampaiden eroosiota.

Erytritolin ja stevian suurimpana haittapuolena lieneekin kitkerähkö sivumaku. Kitkerähköön makuun tottuu kyllä melko nopeasti, eikä ketoherkkujen ole tarkoituskaan maistua yhtä intensiivisen makeilta kuin tavallisten herkkujen. Sivumakua voi pyrkiä myös piilottamaan voimakkaammilla mauilla. Tästä päästäänkin reseptin aiheeseen eli sitruunamuffineihin. Sitruunan kirpeä maku ihanasti peittää erytritolin sivumaun ja tekee muffineista ihanan raikkaita. Tämä resepti pääsee kertaheitolla jatkoon.

Resepti on muokkailtu täältä. Löysin tuon blogin aikanaan, kun pyrin mahdollisimman vähäprosessoituun ja luonnonmukaiseen ruokavalioon. Tykkään tuosta blogista edelleen paljon ja haen sieltä inspiraatiota leivontaan, vaikkei kyseinen blogi olekaan ketoblogi, eivätkä reseptit sellaisenaan sovi ketoruokavalioon.


Sitruunamuffinit (6 kappaletta)

  • 3.5 dl mantelijauhoja
  • 2 munaa
  • 0.5 dl kookosöljyä (tai jotain muuta öljyä)
  • kolmen sitruunan mehu 
  • kahden sitruunan kuori raastettuna
  • 3/4 dl erytritolia
  • 1 rkl steviaa (vapaaehtoinen)
  • 2 rkl unikonsiemeniä (vapaaehtoinen)
  • 1/2 rkl kanelia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa

Päällyste

  • 1 rkl sitruunamehua
  • n. 1/2 dl erytritolia
  1. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa ja laita sivuun.
  2. Purista sitruunoiden mehu ja raasta kuori.
  3. Sulata kookosöljy. Sekoita öljy, sitruunamehu, raastettu sitruunan kuori ja munat.
  4. Sekoita kaikki ainekset vielä keskenään huolellisesti.
  5. Lusikoi taikina muffinivuokiin ja paista 175C uunissa 25-30 minuuttia, kunnes muffinit ovat ruskistuneet päältä, eikä puutikkuun jää enää taikinaa. Paistoaika riippuu siitä, käytätkö silikonisia vai paperisia muffinivuokia.
  6. Kun muffinit ovat täysin jäähtyneet, sekoita päällyste. Lusikoi päällyste muffinien päälle. Sen pitäisi kovettua melko nopeasti.
  7. Säilytä muffinit huoneenlämmössä kannellisessa rasiassa, jotta ne pysyvät pehmeinä.

Macrot

  • 4 hh
  • 24 r
  • 9 p
  • 272 kcal
z272 Net Calories

Kommentit