Ketopiparit

Mikä olisikaan parempi tapa nostattaa jouluhenkeä kuin pipareiden leipominen. Herkullinen, jouluinen tuoksu, taikinan maistelu ja valmiiden pipareiden koristeleminen joulumusiikin soidessa on taattu tapa päästä takaisin sinne lapsuuden joulujen tunnelmiin. Pipareiden leipominen on myös hauska aktiveetti esimerkiksi erilaisiin pikkujouluihin, joita näin poikkeusaikaan vietetään useimmiten kotona. Onneksi pipareista ei tarvitse luopua ketoruokavalionkaan takia, vaan resepti kääntyy helposti vähähiilihydraattiseksi ilman, että lopputuloksessa huomaa eroa. Ketopiparit ovat myös viljattomia ja gluteiinittomia.

Itse aloitin joulukauden jo reippaasti marraskuun puolella, joten olen ehtinyt leipomaan jo useamman satsin erilaisia ketoreseptejä kokeillen. Leivon pipareita usein ihan vaan itselleni aamu- ja välipaloiksi, ja näin ketotyylin tehtynä, ne ovatkin oikeastaan aika terveellisiä välipaloja. Piparimaustetta voi myös sekoittaa itselleen valmiiksi johonkin purnukkaan, jolloin sitä voi helposti halutessaan lisäillä muihinkin leivonnaisiin ja välipaloihin tuomaan joulutunnelmaa. 

Piparkakkutaikina kannattaa tehdä jääkaappiin jo edellisenä päivänä, mutta viimeistään pari tuntia ennen leipomista. Valmis piparitaikina säilyy jääkaapissa rasvapitoisuutensa ansiosta jopa viikon. Jos taikina meinaa jäädä käyttämättä, sen voi myös pakastaa, jolloin se säilyy useita kuukausia. 

Jauhoseos

Ketopiparitaikinassa vehnäjauhot korvataan mantelijauho-kookosjauhoseoksella. Mantelijauhot ovat vakiotarvike ketoleivonnassa, sillä ne käyttäytyvät pitkälti vehnäjauhojen tavoin, mutta sisältävät vain murto-osan vehnäjauhojen hiilihydraateista. Lisäksi jauhot imevät itseensä runsaasti kosteutta ja tekevät pipareista ihanan rapeita. Kookosjauhot imevät vielä mantelijauhojakin paremmin kosteutta ja tekevät taikinasta helpommin käsiteltävää. Jos et kuitenkaan halua käyttää kookosjauhoja, voit korvata ne noin kolminkertaisella määrällä mantelijauhoja. Jauhoseokseen lisätään lisäksi noin ruokalusikallinen phsylliumjauhetta, jonka tarkoitus on lisätä taikinan sitkoisuutta. Mielestäni sillä ei juurikaan ole merkitystä lopullisten pipareiden makuun tai rakenteeseen, mutta se myöskin helpottaa taikinan käsittelyä.

Kokeilin myös tätä Anna Koron piparireseptiä, jossa jauhoseoksessa käytetään hamppujauhoja. Tuokin taikina oli oikein onnistunut, joten suosittelen kokeilemaan, jos haluat testata hieman erilaisia pipareita. 

Makeutus

Itse käytän kaikessa ketoleivonnassa makeutuksessa erytritolia, sillä se on kohtalaisen edullista, luonnonmukaista ja vastaa koostumukseltaan pitkälti sokeria. Lisäksi erytritolissa, toisin kuin xylitolissa tai maltitolissa, ei ole käytännössä lainkaan sulavia hiilihydraatteja, joten sitä ei tarvitse laskea mukaan päivän hiilihydraattiannokseen. Erityritoli kannattaa jauhaa tehosekoitimessa ennen käyttöä, sillä jauhamaton erytritoli ei sula yhtä helposti kuin sokeri ja jää helposti narskumaan hampaisiin valmiiseen leivonnaiseen. Jos haluat käyttää jotain muuta makeutusainetta, suosittelen googlettelemaan erilaisia muuntotaulukoita makeutusaineiden välille. Makeutusaineen määrää voi hieman säädellä sen mukaan kuinka makeita pipareita haluat. Jos aiot koristella piparit ennen tarjoilua makealla koristeluaineella, makeutusainetta voi olla hieman vähemmänkin.

Piparimausteseos

Voit käyttää leivonnassa hyvin kaupan valmista piparimausteseosta ja se lieneekin edullisin vaihtoehto. Jos haluat, piparimausteseoksen voi tehdä myös itse sekoittamalla kanelia, neilikkaa, inkivääriä, muskottipähkinää ja halutessaan kaardemummaa. Luin tänä vuonna myös vinkin, että piparitaikinaa voi maustaa myös mustapippurilla, joten olen lisännyt pipareihin myös ripauksen mustapippurijauhetta. En osaa sanoa miten se maistuu lopputuotoksessa, mutta ehkä sitä voi kokeilla johonkin pienempään piparierään. Sanoisin, että edellämainituista ainoastaan kaneli on aivan "pakollinen" mauste eli, jos muita mausteita ei satu olemaan, niin piparit onnistuvat pelkällä kanelillakin.

Leipominen

Ketopipareiden leipominen on haastavampaa kuin tavallisten pipareiden, sillä mantelijauho ei sisällä gluteiinia eli taikinaan ei muodostu sitkoa vaan se murenee ja repeilee tavallista piparitaikinaa helpommin. Lisäksi empiirinen kokemus näyttäisi osoittavan, että ketopiparit palavat hieman helpommin kuin tavalliset piparit. Kuten aiemmin mainitsin taikinan käsiteltävyyttä voi helpottaa phsylliumjauheella ja kookosjauholla. Jos et halua kuitenkaan käyttää kumpaakaan näistä, leipominen onnistuu myös pelkillä mantelijauhoilla. 

Tässä muutama vinkki leipomiseen:

  • Leivo taikina mahdollisimman pian jääkaapista ottamisen jälkeen jolloin se on helpoin käsitellä. Jos taikinaa jää yli ensimmäiseltä kierrokselta, laita taikina välissä lepäämään jääkaappiin ennen kuin jatkat leipomista.
  • Käytä ohutta lastaa pipareiden siirtämiseen. Leivo piparit leivinpaperin päällä ja/tai jauhota alusta kookos- tai mantelijauhoilla, jolloin ne lähtevät helpoiten irti pohjasta.
  • Jos piparit eivät mene uuniin heti leipomisen jälkeen, ne kannattaa laittaa jääkaappiin odottamaan, jolloin ne eivät lämpene liiaksi odotellessa.
  • Vahdi pipareita niiden uunissaoloajan ja ota piparit ulos heti, kun ne alkavat hieman ruskistua reunoilta. Pipareiden on parempi jäädä aavistuksen raaoiksi kuin palaa. Koska ketotaikinaan ei tule siirappia, lopulliset piparit jäävät vaaleammiksi kuin perinteiset piparit.
  • Piparit kannattaa jättää yön ylitse pellille tai leivinpaperille lepäämään jolloin niistä haihtuu kosteuta ja ne kovettuvat mukavasti. Tämän jälkeen valmiit piparit säilytetään kannellisessa astiassa huoneen lämmössä.
Tummemmissa tähden muotoisissa pipareissa on käytetty hamppujauhoja. Kuvassa näkyvät nomparellit tms. on tehty sokerista, eli eivät varsinaisesti sovi ketoruokavalioon. Niitä voi kuitenkin harkiten käyttää koristelussa, jos pipareita haluaa esimerkiksi tarjoilla vieraille. 


Ainekset (15-20kpl)

  • 2.5 dl mantelijauhoa
  • 40 gr voita
  • 0.5-1 dl (jauhettua) erytritolia
  • 0.5 dl kookosjauhoa (tai 1.5 dl mantelijauhoa)
  • 1 rkl phsylliumjauhetta
  • 1 muna
  • 2 tl piparimausteseosta (1 tl kanelia, 0.5 tl neilikkaa, 0.5 tl inkivääriä, ripaus muskottipähkinää ja mustapippuria)

Koristeluun

  • tuorejuustoa
  • (jauhettua) erytritolia
  • halutessaan elintarvikevärejä

Ohjeet

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. 
  2. Sulata voi ja sekoita se kuiviin aineisiin.
  3. Sekoita sekaan vielä muna.
  4. Kääri taikina muovikelmuun tai sulje se ilmatiiviiseen astiaan ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään muutaman tunnin ajaksi.
  5. Kaulitse taikina tasaiseksi levyksi ja ota piparit muotilla taikinasta.
  6. Paista pipareita 8-10 minuuttia 180 C asteisessa uunissa.

Koristelu

  1. Ota tuorejuusto huoneenlämpöön pehmittymään noin tuntia ennen koristelua ja sekoita jauhettu erytritoli tuorejuustoon. Lisää halutessasi elintarvikeväriä.
  2. Lusikoi seos pakastepussiin ja leikkaa pussin kulmaan pieni reikä. Pursota seosta jäähtyneiden. pipareiden päälle. Tuorejuustokuorrute säilyy huoneenlämmössä noin päivän.


Kommentit