Keto Mac and Cheese

Mac and Cheese on kansainvälisempi (ja juustoisempi) versio suomalaisille tutusta makaroonilaatikosta. Mac and Cheese tehdään perinteisesti pastasta, mutta korvaamalla pastan kukkakaalilla, resepti kääntyy mainiosti ketoruokavalioon. Mac and Cheese on myös erinomainen arkiruoka, sillä se valmistuu nopeasti, on helposti muunneltavissa ja säilyy jääkaapissa useita päiviä.


Ei kuvauksellinen mutta herkullinen!

Ainesosista

Itse käytän ketoruuanlaitossa paljon pakastettua kukkakaalia helppouden vuoksi, mutta tämä resepti onnistuu toki myös tuoreella kukkakaalilla. Jos käytät tuoretta kukkakaalia, lisää kukkakaalien paahtovaiheessa vuuan pohjalle hieman vettä, jotta kukkakaalit eivät pala kiinni vuuan pohjaan. Mikäli käytät pakastettua kukkakaalia, ota se sulamaan jo edellisenä iltana jääkaappiin. Jos unohdit ottaa kukkakaalit sulamaan, voit tietenkin sulattaa ne myös vesihauteessa tai microssa.

Kaikki pehmeät, miedon makuiset juustoraasteet, esimerkiksi mozzarella, gouda ja emmental käyvät hyvin tähän reseptiin. Huomioithan, että mozzarellajuusto ostetaan valmiiksi raastettuna eli älä yritä raastaa pehmeää mozzarellakimpaletta :) . Laitan yleensä juustoseokseen kuohukermaa, mutta mikä tahansa kermavalmiste todennäköisesti sopii.

Käytän itse kaikessa ruuanlaitossa naudanlihaa, mutta sianjauheliha sopii todennäköisesti myös.

Keto Mac and Cheese (6 annosta)

  • 250 gr naudan (tai sian) jauhelihaa
  • 400-600 gr pakastettua kukkakaalia tai yksi iso kerä
  • 150 gr mozzarellajuustoraastetta (tai vastaavaa miedonmakuista juustoa)
  • 2.5 dl kuohukermaa
  • 60 gr maustamatonta tuorejuustoa
  • pari ruokalusikallista mantelijauhoa (vapaaehtoinen)
  • suolaa, pippuria ja valkosipulijauhetta
  1. Jos käytät pakastettua kukkakaalia, ota se sulamaan edellisenä iltana jääkaappiin. Jos käytät tuoretta kukkakaalia, pese ja pilko kukkakaali.
  2. Laita pilkottu kukkakaali uunivuokaan, ripottele päälle hieman suolaa ja jos käytät tuoretta kukkakaalia, lisää vuuan pohjalle noin puoli senttimetriä vettä.
  3. Laita kukkakaalit uuniin paistumaan noin 10 minuutiksi noin 225 asteeseen. Varmista, että kukkakaalit ovat kauttaaltaan pehmenneet ja lämmenneet ja tarvittaessa laita ne vielä takaisin uuniin lämpenemään.
  4. Ruskista kukkakaalien paistuessa jauheliha pannulla ja mausta suolalla, pippurilla ja halutessasi valkosipulijauheella.
  5. Sekoita juustoraaste, tuorejuusto ja kerma kulhossa keskenään.
  6. Ota kukkakaalit uunista ja ripottele jauheliha kukkakaalien päälle tasaisesti vuokaan.
  7. Kaada juusto-kerma seos kukkakaalien ja lihan päälle vuokaan.
  8. Ripottele halutessasi päälle vielä kerros mantelijauhoa. Tämä antaa laatikolle kivan, rapean pinnan.
  9. Paista Mac and Cheese uunissa 30 minuutin ajan 225 asteessa. Tarkista välillä, ettei laatikon pinta ole lähtenyt palamaan ja ota se tarvittaessa aikaisemmin uunista. Toisaalta, jos laatikko vaikuttaa kovin vetiseltä vielä puolen tunnin kohdalla, anna sen olla uunissa 5-10 minuuttia pidempään.

Kommentit