Peanut Butter Cupit muffinivuokiin!

Elämäni suurin rakkaus saattaa olla Reese'sin maapähkinävoikupit (Peanut Butter Cups). En tiedä onko tuo suomenkielinen nimi vakiintunut, jonka vuoksi nostin otsikkoon tuon ehkä hieman tutumman englanninkielisen nimen. Jos herkku ei ole tuttu, niin näin lyhykäisenä selityksenä kerrottakoon, että kyseessä on suklaamakeinen, jonka täytteenä on kermaista maapähkinävoita. 

Reese'sin maapähkinävoikupit koostuvat tietenkin lähes 100% rasvasta ja sokerista, eivätkä siis todellakaan ole mikään terveystuote. En varsinaisesti edes tiedä miksi olen niin rakastunut niihin, mutta jotenkin siinä on vaan saavutettu niin täydellinen balanssi makean maitosuklaan ja hieman suolaisen maapähkinävoin välillä. Tällä hetkellä Reese'sit ovat mulla kuitenkin pannassa ketoruovalion takia, niiden runsaan sokeripitoisuuden vuoksi. Näin jossain verkkokaupassa myös sokerittomia maapähkinävoikuppeja, mutta jätin ne ostamatta, sillä en usko, että niissä olisi voitu saavuttaa alkuperäistä makua. Lisäksi olisivat toimituskuluineen tulleet melko kalliiksi.

Maapähkinävoikuppien tekeminen onnistuu kuitenkin myös itse yllättävänkin helposti. Tämä on semmoinen projekti, josta voisin luulla myös lasten tykkäävän ja sopisi esim. johonkin kerhon päättäjäistapahtumaan tms. Lopputulos ei ole mikään super terveellinen tietenkään eli ei kannata antaa lasten vetää näitä mitenkään loputtomasti. Herkusta saa kuitenkin halutessaan tehtyä myös aika terveellisen, kunhan on tarkkana raaka-aineiden valinnassa. Kuppien juju on valmistustekniikassa, jonka esittelen tarkemmin ohjeissa.



 
Näissä cupseissa on käytetty "crunchy" maapähkinävoita eli maapähkinävoita, jonka seassa on pähkinän paloja. Tämäkin toimii oikein hyvin, vaikka tasainen maapähkinävoi tuottaa ehkä esteettisemmän lopputuloksen.


Ainesosien valinnoista

Tämä ohje onnistuu lähes millä tahansa suklaalla ja maapähkinävoilla. Jos et noudata mitään ruokavaliota, voit käyttää esimerkiksi tavallista maitosuklaata. Keto- tai vähähiilihydraattisella ruokavaliolla olevat valitsevat tummaa tai sokeritonta suklaata, jota on maustettu esimerkiksi stevialla tai erytritolla. Voit tehdä suklaan myös itse kaakaojauheesta sekä kaakaovoista ja/tai kookosöljystä. Näin valmistettu raakasuklaa onkin jo oikeastaan huipputerveellinen. Voit jatkaa myös kaupan suklaata kookosöljyllä, jolloin kupin pinnasta tulee hieman pehmeämpi, lisäksi suklaa riittää pidemmälle.

Täytteeseen suosittelen valitsemaan makeuttamatonta, kermaista maapähkinävoita. Voit itse makeuttaa maapähkinävoita maun mukaan. Makeutukseen voit käyttää esimerkiksi siirappia ja ketoruokavaliolla olevat esimerkiksi jauhettua erytritolia. 

Tarvikkeet

  • paperisia (tai silikonisia) muffinivuokia

Ainekset

  • suklaata (jos noudatat ketoruokavaliota, kiinnitä huomiota sokerin määrään)
  • kermaista, maustamatonta maapähkinävoita 
  • makeutusta (mielellään nestemäistä)
  • ripaus suolaa

  1. Asettele muffinivuuat esimerkiksi pienelle tarjottimelle tai lautaselle, jonka avulla ne on helppo nostaa pakastimeen tai jääkaappiin. Voit käyttää joko paperisia tai silikonisia vuokia, lopputulokseen sillä ei ole juuri vaikutusta. Suklaa irtoaa hyvin myös paperista vuuista.
  2. Sulata noin 1/3 suklaasta pienessä kattilassa liedellä. 
  3. Kaada suklaa muffinivuokien pohjalle noin puolen sentin paksuiseksi kerrokseksi. Laita muffinivuuat joko pakkaseen noin 10 minuutiksi tai jääkaappiin noin 25 minuutiksi.
  4. Sekoita maapähkinävoi ja makeutusaineet keskenään pienessä kulhossa. Jos maapähkinävoi on kovin juoksevaa, laita myös se jääkaappiin hetkeksi jähmettymään.
  5. Ota pohjat takaisin huoneenlämpöön ja lusikoi jokaisen pohjan päälle keskelle noin puolen sentin paksuinen kerros maapähkinävoita. Varmista, ettei täyte osu aivan muffinivuuan reunoihin vaan reunoille jää noin puolen sentin tyhjä tila. Ei haittaa, vaikka täyte ei levity aivan tasaisesti sillä se jää piiloon. Voit painella täytettä myös varovasti hieman sormin, jotta se levittyy tasaisemmin ja laajemmalle alueelle. Ripottele maapähkinävoitäytteen päälle hieman suolaa.
  6. Sulata loppu suklaa ja kaada muotteihin niin, että maapähkinävoitäyte jää piiloon. Voit kopauttaa varovasti tarjotinta tai lautasta pöytää vasten suklaan lisäämisen jälkeen, jolloin mahdolliset ilmataskut tyhjenevät. Kaada suklaata vuokaan niin paljon, että kupin pinta jää tasaiseksi. 
  7. Laita kupit vielä takaisin pakkaseen ainakin 15 minuutiksi tai jääkaappiin mielellään puoleksi tunniksi. Kupit ovat syötäviä sellaisenaan! Älä kuitenkaan jätä niitä huoneenlämpöön liian pitkäksi aikaa sillä ne sulavat helposti.



Kommentit