Ketovälipalapatukat

Erilaiset itsetehdyt välipalapatukat tuovat kivaa vaihtelua arkiruokaan ja niitä voi ottaa myös mukaan evääksi esim. salille. Patukoihin voi halutessaan lisätä myös esimerkiksi proteiinijauhetta tai jotain muuta lisäravinnetta ja näin huolehtia tärkeiden ravintoaineiden saannista. Ennen ketoruokavaliota minulla olikin usein tapana tehdä itse raakapatukoita pähkinöistä, siemenistä ja kuivatuista hedelmistä. 

Raakapatukat eivät kuitenkaan sovi ketoruokavalioon, sillä kuivatuissa hedelmissä on runsaasti hiilihydraatteja. En uskonut, että olisi mahdollista valmistaa korvaavaa välipalaa ketona, sillä ilman kuivattuja hedelmiä patukat on vaikea saada pysymään kasassa. Yhtenä iltana jotain aivan muuta selvitellessäni törmäsinkin kuitenkin yllättäen ketopatukoiden reseptiin! Tämä on helppo ja hauska resepti, joka ei vaadi mitään ihmeaineita, vaan suurin osa aineksista varmasti löytyy, jos ei jokaisen keittiöstä niin ainakin lähimarketista.

Paras kuva minkä sain aikaiseksi patukoista, toivottavasti saatte tästä selvää ideasta!

Ketopatukot pysyvät kasassa kovien öljyjen kuten kookosöljyn ja pähkinä/siemenvoin avulla. Patukat valmistuvat jääkaapissa tai pakastimessa öljyn jähmettyessä kylmässä. Näiden lisäksi patukoihin voikin sitten laittaa oman fiiliksen mukaan erilaisia siemeniä ja pähkinöitä, sekä esimerkiksi kookoslastuja ja halutessaan kuivattuja marjoja (jos et ole kovin tarkka hiilihydraattejen suhteen). Itse innostuinkin juuri tämän reseptin muokkailtavuudesta. Olisi hauska kokeilla näitä esimerkiksi kookosöljyn lisäksi kaakaovoilla tai lisätä hieman guoranaa iltapäivien piristykseksi.

Ketopatukoiden massana käytetään tässä hampun siemeniä (ei tarvitse pelästyä, ei ole mitään tekemistä huumausaineen kanssa!). Jos näitä ei kuitenkaan löydy kotoa niin hieman tutummat ainesosat kuten mantelijauhot sopivat hyvin. Chian siemenien kanssa kannattaa olla maltillinen sillä suurissa määrin raa'at liottamattomat siemenet saattavat aiheuttaa jopa tukehtumisvaaran. Siemenet voi halutessaan jättää poiskin.

Patukat säilyvät jääkaapissa noin viikon, pakastimessa muutaman kuukauden. En ole kokeillut kauan patukat säilyvät huoneenlämmössä, mutta uskoisin, että tiiviisti pakattuna (esimerkiksi muovikelmuun käärittynä) ja ilmatiivissä rasiassa, patukka säilynee kiinteänä muutaman tunnin ajan.


Ketovälipalapatukat (9kpl)

  • 1 dl maapähkinävoita (tai esimerkiksi mantelivoita)
  • 1/2 dl kookosöljyä
  • 1/2 dl erytritolia
  • 2 dl hampun siemeniä ("sydämiä")
  • 1/2 dl kurpitsansiemeniä
  • 1/2 dl auringonkukansiemeniä
  • 1/2 dl hienonnettuja kookoslastuja
  • 1 ruokalusikallinen chia-siemeniä
  • kanelia, vaniljajauhetta tms.

    Päälle
    • tummaa suklaata
    • ripaus suolaa
    1. Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa keskenään.
    2. Sulata kookosöljy ja maapähkinävoi varovaisesti mikrossa tai miedolla lämmöllä hellalla. 
    3. Kaada sula öljy-voi seos kuivien aineiden sekaan ja sekoita huolellisesti.
    4. Kaada seos muottiin, joka voi olla esimerkiksi leivinpaperilla vuorattu uunivuoka. Painele seosta mahdollisimman tiiviiksi levyksi vuuan pohjalle.
    5. Laita pakkaseen 20 minuutiksi tai jääkaappiin tunniksi jähmettymään.
    6. Leikkaa haluamasi kokoisiksi patukoiksi.
    7. Sulata suklaa pienessä kattilassa tai vesihauteessa ja valele patukoiden päälle.
    8. Ripottele halutessa hieman vielä suolaa patukoiden päälle.
    9. Laita takaisin kylmään ja tarjoile kunnes suklaa on jähmettynyt patukoiden päälle.





    Kommentit