Mustaherukkabanaani-raakakakku

Alkuperäinen resepti täältä https://www.k-ruoka.fi/reseptit/mustaherukka-raakakakku

Myönnettäköön, etten alkuun ollut kovin vakuuttunut tästä raakakakkureseptistä. Etenkin banaani vaikutti korvaani turhan arkiselta ja pelkäsin, että kakku muistuttaa enemmän jonkinlaista hedelmäsosetta kuin leivosta. Resepti kuitenkin jatkuvasti pomppasi jostain esille kun haeskelin uusia raakakakkuideoita ja lopulta päätinkin antaa sille mahdollisuuden.

Huoleni osoittautuivat turhaksi, sillä kakusta tuli aidosti todella herkullinen ja "kakkumainen". Banaani toki maistuu siitä läpi, mutta toisaalta sopii täydellisesti marjojen kaveriksi. Kakkua saa myös tuunattua helposti terveellisemmäksi jättämällä kookosöljyn ja siirapin pois. Ohjeistan alla tarkemmin mitä se tarkoittaa. Tämä kakku on myös kaikista kolmesta esittelemästäni kakusta nopein valmistaa, sillä päällinen jähmettyy nopeasti.

Pekaanipähkinät sopivat hyvin kakun pohjaan ja koristeeksi.

Mustaherukkabanaani-raakakakku

Pohja

  • 75 gr pekaanipähkinöitä
  • 1/2 dl kaurahiutaleita
  • n. 5 taatelia
  • 2 tl suolaa

Täyte

  • 1 banaani
  • 70 gr (liotettuja) cashewpähkinöitä
  • 1,5 dl mustaherukoita (pakastettuja tai tuoreita)
  • 1/2 dl vettä
  • 2 rkl siirappia (esim. agave- tai vaahterasiirappia)
  • 1/2 dl kookosöljyä

Valmistelut

  1. Laita cashewpähkinät likoamaan mielellään edellisenä iltana esim. isoon juomalasiin tai lasipurkkiin jääkaappiin.
  2. Laita halutessasi myös taatelit likoamaan samalla tavalla.
  3. Jos käytät ulkomaisia pakastemarjoja, kiehauta marjat nopeasti ennen käyttöä. Laita marjat liedelle kattilaan jossa on vettä noin puolilleen ja odota että vesi kiehuu. Odota sitten vielä kaksi minuuttia, jonka jälkeen kaada vesi pois marjoista esimerkiksi pastasiivilän avulla ja huuhdo ne nopeasti kylmällä vedellä.

Pohjan valmistus

  1. Paahda kaurahiutaleita pannulla hetki esim. kookosöljyssä. Hiutaleet eivät saa palaa, mutta niistä pitäisi nousta paahdettu tuoksu. Anna hiutaleiden jäähtyä hetki.
  2. Jauha pekaanipähkinät ja paahdetut kaurahiutaleet tehosekoittimessa. Ellei sinulla ole todella tehokasta monitoimikonetta, helpointa on jauhaa ainekset erikseen ja sekoittaa sitten käsin kulhossa. Lisää tässä vaiheessa myös suola.
  3. Muussaa taatelit tehosekoittimessa ja sotke muiden pohjan ainesten sekaan.
  4. Painele taikina leivinpaperin päälle esim. pienelle tarjottimelle ja ympäröi kakkuvuualla.
  5. Pese tehosekoittimen kannu huolella seuraavaa valmistusvaihetta varten.

Päällisen valmistus

Kookosöljy tehtävän on pitää päällinen kasassa, jolloin kakkua on helpompi leikata ja se on rakenteeltaan näyttävämpi. Jos et kuitenkaan aio tarjoilla kakkua vieraille, voit jättää öljyn pois jolloin kakusta tulee kevyempi. Vastaavasti jos aiot tehdä todella näyttävän kakun esimerkiksi juhliin, on suositeltavaa laittaa reippaasti öljyä jolloin kakku pysyy hyvin kasassa esim. koristeiden alla. Samoin siirapin määrää voi säädellä riippuen siitä kuinka makean kakun haluat. Jos laitat paljon kookosöljyä, laita myös reippaasti siirappia jolloin siirappi peittää öljyn maun.
  1. Soseuta banaani, cashewpähkinät ja marjat tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Voit helpottaa sekoittamista lisäämällä hieman vettä.
  2. Sulata kookosöljy ja siirappi pienessä kattilassa. Lisää öljy-siirappi seos tehosekoittimeen ja sekoita huolella. 
  3. Kaada täyte pohjan päälle ja laita kakku tekeytymään pakkaseen tunniksi tai jääkaappiin useammaksi tunniksi.

Kuvan mustikoilla ei todellisuudessa ole mitään tekemistä kakun kanssa.


Banaanin ansiosta kakun rakenne on tiivis eikä tarvitse paljon kookosöljyä pysyäkseen kasassa. 




Kommentit