Helppo parsapiirakka juhlaan ja arkeen


Aloitin parsojen syömisen jo muutama kuukausi sitten kun parsasesonki alkoi täällä etelässä. Maistoin parsaa ensimmäistä kertaa (ok ensimmäistä kertaa aikuisiälläni) noin vuosi sitten ja muistan edelleen kuinka taivaalliselta se maistuikaan ihanan aurinkoisena keväisenä päivänä terassilla. Parsa on todella helppo ruoka valmistaa ja mikä parasta se on aika terveellinenkin. Se ei tarvitse esim. raskasta kastiketta tai lisukkeita toimiakseen. Tässä ohjeessa mainitsemani parsapiirakka ei siis tosiaan ole mitenkään välttämätön vaan parsaa voi syödä helposti sellaisenaankin mutta piirakka tekee annoksesta ruokaisamman. (Neuvon vielä lopuksi miten parsat voi valmistaa pannulla). Piirakka on lisäksi näyttävä ja sopii vaikka juhlapöytään. 

Parsapiirakkaa voi tuunailla erilaisilla mausteilla ja esimerkiksi maustetulla tuorejuustoilla. Tämä ohje on kuitenkin tämmöinen mitä aivan minimissään tarvitaan piirakan pyöräyttämiseen. Itse tykkään tällaisista ohjeista paljon sillä niistä nopeasti näkee mitkä ainekset ovat välttämättömät ja mitä on haettava kaupasta. Monet ainesosista saattavatkin jo löytyä kaapista eli ainut mitä tarvitaan on tuore parsa! Nappaa siis nippu parsaa mukaasi seuraavalla kauppareissulla!





Parsapiirakka

Pohja

100 gr voita
3 dl jauhoja
1tl suolaa
1rkl vettä


Päällys

yksi nippu parsoja
kaksi kananmunaa
1 paketti kermaviiliä
1-2 tl suolaa
pippuria


  1. Ota voi huoneenlämpöön sulamaan ja pilko pieniksi kuutioksi.
  2. Sekoita sekaan jauhot ja suola ja nypi voitaikina kiinteäksi taikinaksi. Lisää sekaan vesi ja sekoita huolella. (Voit halutessasi käyttää valmista voitaikinaa jolloin reseptistä tulee tietenkin vielä helpompi)
  3. Painele taikina vuokaan, pistele pohjaa haarukalla ja laita vuoka jääkaappiin odottamaan.
  4. Pese ja kuori parsat. Poista parsoista kova noin 3-5cm mittainen kanta. Keitä parsoja kiehuvassa suolatussa vedessä kaksi minuuttia. Huuhtele kylmällä vedellä.
  5. Laita pohja 200C asteiseen uuniin 10 minuutiksi. 
  6. Sekoita munat, kerma ja mausteet kulhossa.
  7. Ota pohja uunista, lado parsat päälle ja valuta kerma-muna sekoitus parsojen päälle.
  8. Paista vielä 25 min 225C asteisessa uunissa.




Parsaa pannulla

1 nippu parsaa
voita
suolaa ja pippuria
  1. Pese parsat huolellisesti ja poista kannat.
  2. Laita pannulle voita ja paista parsoja siinä käännellen noin 5-10 minuuttia.
  3. Mausta suolalla ja pippurila. Tarjoile heti

Kommentit