Raakakakku marjoilla

Edellisessä postauksessani harmittelin, ettei laittamani juustokakku oikein sopinut ruokavaliooni. Pyrin tyypillisesti välttelemään vehnää ja lisättyjä sokereita, joita kakun pohjassa olikin runsaasti. Lisäksi kakun päällisessä oli maitotuotteita, joita en myöskään yleensä käytä. Aloinkin kiinnostua mahdollisuudesta tehdä samanlainen kakku ruokavaliotani noudattaen.

Pienellä googlettelulla löysinkin raakakakut, jotka rakenteeltaan ja tyyliltään muistuttavat juustokakkuja. Raakakakut ovat ilmeisesti osa isompaa ruokavaliotrendiä, jossa vältellään ruuan kypsentämistä. Ajatuksena on etteivät ihmiset ole tottuneet kypsennettyyn ruokaan ja useat elintasosairaudet kuten ylipaino johtuvatkin nimenomaan kypsennystä, vähäravinteikkaasta ruuasta.

Tällaisen raakaruokavalion toteuttaminen on varmasti arjessa todella haastavaa, enkä tiedä onko sillä todistettuja terveysvaikutuksia. On kuitenkin aika pysäyttävää ajatella että syön käytännössä joka päivä jotain kypsennettyä. Raakaruokavaliosta voi kuitenkin ottaa omiin ruokailuihin inspiraatiota. Hyvänä esimerkkinä juuri jälkiruuat.

Tähän väliin on vielä lisättävä, että vaikka raakakakusta tuli aika herkkua, ei se täysin vastaa perinteisiä leivonnaisia. Raakakakku on enemmän aikuiseen makuun eikä siitä tule samanmakuista kuin kypsennetyistä vastikkeistaan. En korvaisi esim. lapsen synttärikakkua tai perinneherkkua raakakakulla. Raakakakku sopii kuitenkin hyvin esim. herkkupöytään kermakakun rinnalle tai arkisimpiin herkutteluhetkiin.

Tässä luvassa sitten mun ohje. Päivitän ohjetta ja kuvia aina tehdessäni sitä uudelleen.

Tasaiset reunukset on saatu irrotettavalla kakkuvuualla.

Raakakakku marjoilla

Pohja (4-6 annosta)

  • 1,5 dl pekaanipähkinöitä (tai esim. manteleita)
  • 6 medjooltaatelia
  • 1 tl suolaa

Päällys

  • 2 dl cashewpähkinöitä (liotettuna)
  • 1 tölkki kookoskermaa
  • sitruunamehua
  • 1 rkl agavesiirappia
  • vaniljasokeria
  • mansikoita (tai muita marjoja)

Esivalmistelut

  1. Laita cashewpähkinät likoamaan edellisenä iltana. 
  2. Laita kookosmaitotölkki jääkaappiin, jotta kerma eriytyy nesteestä (Huom! Säilykkeitä ei saa säilyttää pitkiä aikoja jääkaapissa). 
  3. Jos taatelit ovat kuivia nekin voi laittaa likoamaan, tuoreita taateleita ei tarvitse.

Pohjan valmistus

  1. Murskaa pekaanipähkinät tehosekoittimella ja laita sivuun.
  2. Poista taateleista kivet ja muussaa ne tehosekoittimella. Sotke sekaan suola ja tarvittaessa (jos muussaaminen tuntuu vaikealta) hieman vettä tai kookosöljyä.
  3. Yhdistä taatelit ja pähkinät käsin yhtenäiseksi massaksi.
  4. Painele massa esim. leivinpaperilla vuorattulle tarjottimelle.
  5. Laita pohja jääkaappiin odottamaan.

Täytteen valmistus

  1. Lusikoi kookoskerma tölkistä tehosekoittimeen. Varo ettei sekaan mene paljon nestettä ettei päällyksestä tule liian juoksevaa. 
  2. Laita sekaan sitruunamehu. Jos käytät tuoreita sitruunoita voit raastaa sekaan myös sitruunan kuorta. Sitruunaa kannattaa laittaa reippaasti jotta kakusta tulee kivan raikas.
  3. Ota cashewpähkinät likoamasta, huuhtele niitä ja laita ne tehosekoittimeen kerman ja sitruunan seuraksi. 
  4. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi. Lisää vaniljasokeri ja siirappi.

Kakun kokoaminen

  1. Levitä noin 2/3 täytteestä pohjan päälle. 
  2. Sekoita marjoja jäljelle jääneeseen täytteeseen ja levitä ensimmäisen kerroksen päälle. 
  3. Laita kakku pakastimeen pariksi tunniksi ennen tarjoilua tai jääkaappiin yön yli.
  4. Korjistele kakku marjoilla. Marjoja kannattaa laittaa reippaasti tasapainottamaan melko rasvaista kakkua.
Lopuksi vielä pari yleistä vinkkiä:
  • Kakun kannattaa antaa tekeytyä rauhassa yön yli jääkaapissa (tai useamman tunnin pakkasessa) jotta täyte jähmettyy ja kakkua on helpompi leikata. 
  • Kakun kokoamisessa auttaa myös pyöreä kakkuvuoka jonka saa avattua ja poistettua kakusta helposti.
  • Sitruunan voi korvata sitruunahapolla jolloin päällysteestä tulee kivan hapan. Happokristalleja kannattaa laittaa alkuun vain noin 1/2 teelusikallista sillä ne ovat aika tehokkaita.

Mausteena mustikoita ja marmorikuviointi pinnassa.

Vaaleanpunainen väri tulee mansikoista.



Mansikkaversio







Kommentit