Virkatut hedelmä ja vihannespussit

Viime syksynä innostuin virkkaamisesta ja jaoin tännekin mun tiskirättien virkkausohjeen. Olen ollut tyytyväinen miten hyvin tiskirätit on kestäneet kansainvälistä hätätilaa ja mun keittiön kovempaa käyttöastetta. Puuvillahan pehmenee pesussa ja noista räteistä on siis tullut käytön myötä entistä kivempia ja pehmeämpiä. Oikeastaan ainut huono puoli noissa räteissä on, että tuo lanka on vähän liian paksua eli räteistä tuli vähän liian paksuja. Niitä on hankala pestä ja niillä kestää hetki kuivua, jolloin niihin tulee helposti semmoinen tympeä haju. Tähän on kuitenkin yksinkertainen ratkaisu eli noita rättejä kannattaa olla kierrossa useampi kappale jolloin rätin voi heittää pesuun heti kun se alkaa tuoksahtaa eli vaikka parin päivän välein. Tää on siis yksi esimerkki siitä mitä kestotuote voi olla hygieenisempi kuin kertakäyttöinen tuote, sillä sen saa itse pestyä. Rätit voi pestä tavallisen pyykin lomassa ja lisäksi aina kun pesen puuvillakoneellisen (esim. lakanoita tai pyyhkeitä) heitän rätit sekaan jolloin ne on taas kuin uusia.

Mutta niin itse aiheeseen eli itsetehtyihin hedelmä- ja vihannespusseihin. Kiinnitin tässä viime viikkoina huomiota siihen miten paljon pieniä muovipusseja kertyy keittiöön. Oon ostanut nyt erilaisia hedelmiä ja vihanneksia useamman kerran viikossa ja vaikken mikään superekoilija olekaan alkaa toi pussien määrä kyllä hirvittää. Lisäksi muovipussit ei ole ainakaan juureksille mikään paras mahdollinen säilytyspaikka sillä ne ovat ilmatiiviitä ja jos esim. porkkanoiden sekaan pääsee eksymään kosteutta se ei pääse haihtumaan pois vaan porkkanat pääsevät mätänemään.

Mulla oli lankoja vielä noista viime syksyn projekteista valmiina ja lähdin selvittelmään vihannespussien ohjeita. Näitä ohjeita löytyi yllättävän vähän verrattuna esim. kestovanulappujen ohjeisiin. Otin pohjaksi tämän sipulipussin ohjeen. Noita vihannes- ja hedelmäpusseja neuvotaan usein tekemään esim. valoverhosta mikä varmasti tähän käyttöön toimiikin hyvin, mutta ainakaan mulla ei sattunut aineksia löytymään kaapista. Nää itsevirkatutkin ovat ihan kivat vaikka näihin joitain kommervenkkejä liittyykin (listaan niitä lopuksi).


Eli nyt tähän väliin ohje:

Virkatut sipuli/hedelmä/vihannespussit





Tarvikkeet

  • puuvillalankaa
  • virkkuukoukku 4

Ohjeet

  1. Virkkaa 5 ketjusilmukkaa ja yhdistä silmukat lenkiksi.
  2. Virkkaa ensimmäinen kierros kiinteää silmukkaa niin, että jokaiseen ketjusilmukkaan tulee kaksi silmukkaa. Tässä vaiheessa työn ulkoreunalla pitäisi olla siis 10 silmukkaa ja työn pitäisi olla ympyrän mallinen (katso alhaalla kuva keskeneräisestä työstä jos tämä vaikuttaa epäselvältä).
  3. Virkkaa vielä toinen kierros kiinteää niin että joka toiseen silmukkaan tulee kaksi silmukkaa ja joka toiseen yksi.
  4. (Jos haluat ison pussin tee vielä yksi kierros kiinteää tämän jälkeen.)
  5. Virkkaa kahdeksan ketjusilmukkaa ja kiinnitä ketjun pää työhön niin että saat lenkin (jätä yksi silmukka aloituksen ja lopetuksen väliin). Toista tätä kierroksen ympäri.
  6. Virkkaa neljä silmukkaa ensimmäistä lenkkiä pitkin jotta pääset seuraavan kierroksen aloituskohtaan.
  7. Tee toinen kierros vastaavalla tavalla.
  8. Jatka tätä kunnes työ on halutun kokoinen. Tee lopuksi yksi kierros kiinteää silmukkaa.
  9. Tee nyöri virkkaamalla lankaa kaksin kerron ketjusilmukkaa.
  10. Pujottely nyöri ylimmän rivin läpi


Työ on kohdassa 7. Tämä on iso pussi joten kiinteitä silmukoita tehty alussa kolme kierrosta.

Näiden vihannespussien isoin haaste lienee se etteivät ne super hyvin suojele hedelmiä esim. naarmuilta tai hankauksilta. Esim omenoihin ja muihin hedelmiin joissa on ohut kuori saattaa näistä tulla kuhmuja. Lisäksi näin bakteerien (ja virusten) aikakautena kannattaa huomioida etteivät nämä suojele hedelmiä tai kasviksia lialta. Kaikki kasvikset kannattaa siis (kuten aina) pestä hyvin. Lisäksi ne kannattaa syödä semi nopeaa etenkin jos niihin on tullut jotain näkyvää nirhaumaa. Kaikkia kasviksia ei näihin varmaan kannata yrittääkään tunkea mutta esim. appelsiinit, mandariinit, avokaadot, sipulit, mangot tms. toimivat hyvin.


Loppuun vielä yksi kuva valmiista pussista ilman hedelmiä.





Kommentit