Virkatut vanulaput ja tiskirätti

Mulla on jo pitkään ollut mielessä tehdä tuollaisia virkattuja vanulappuja, joita olenkin nähnyt monissa zero waste henkisissä blogeissa ja Instagram -tileillä. Mulla ei ole kotona kuitenkaan ollut mitään käsityötarvikkeita, joten homma on vähän jäänyt, mutta nyt sitten yhtäkkiä iski käsityöinnostus ja tilasinkin tarvikkeet näihin lappuihin Amazonista.

Mulla oli käytössä vaaleaa puuvillalankaa sekä siihen sopiva 4mm virkkuukoukku. Myös bambulanka toimii hyvin tähän projektiin. Varmista, että lanka on konepestävää! Kuvassa valmiita lappuja sekä tiskirätti (josta lisää infoa myöskin parin kappaleen päässä).


Tein ensimmäiset viisi lappua tällä Kotivinkin ohjeella, joka onkin varsin selkeä ja näyttäisi olleen monessa blogissa/Instagram -tilillä käytössä. Mua hieman arvelutti noiden lappujen muoto ja etenkin nuo lapuissa olevat reiät joten googletin toisenkin ohjeen, joka löytyy täältä. Eli kun näissä kuvissa näkyy kahdenlaisia lappuja niin noi kukkamaisemmat on tehty tuolla Kotivinkin ohjeella ja nuo tasaisemmat tuolla toisella ohjeella. Toivoisin että mulla olisi tässä vaiheessa antaa enemmän käyttökokemuksia, mutta valitettavasti ei vielä ole. Sen verran voisi sanoa että Kotivinkin laput tuntuvat (yllättäen) naamaan hieman pehmeämmiltä, mutta ovat melko paksuja ja siksi ehkä hankalia esim. silmämeikin pesuun. Toinen asia mistä en pidä tässä ohjeessa ovat nuo reiät eli lappua kostuttaessa esim. kasvovettä valuu lapun läpi sormille, mikä tietenkin jonkin verran hukkaa ainetta. En ole vielä myöskään konepessyt kumpiakaan lappuja, joten en osaa sanoa miltä laput tuntuvat pesun jälkeen! Tähän varmasti tosin vaikuttaa moni asia, kuten käytetty lanka ja oma käsiala...

Koskapa en nyt vielä osaa sanoa kummat lapuista toimivat paremmin päätin ottaa pienen tauon niiden tekemisestä ennen kuin saan enemmän käyttökokemusta (lappuja valmistui parissa päivässä lopulta 15kpl). Rupesinkin siis tutkimaan mitä muuta voisi virkata ja sitten löytyikin tiskirätin ohjeet täältä. Rättiähän ei ole pakko käyttää tiskirättinä vaan sitä voi käyttää esim. pienenä kasvopyyhkeenä tai jonain muuna liinana. Toisaalta rätin virkkaaminen on niin nopeaa ja helppoa että näitä raaskii käyttää vaikka rättinäkin. Tarvikkeina mulla oli tässä sama lanka ja virkkuukoukku kuin edellisessä työssä. Mullahan kävi itseasiassa niin että mun lanka loppui kesken työn ja vikat pari riviä sain tehtyä purkamalla muutaman epäonnistuneen (ja siksi kesken jääneen) vanulapputekeleen ja lopulta keräilemällä langan pätkiä mitä oli viikonlopun aikana kerääntynyt sohvalle ja sohvapöydälle... Onneksi rättiä voi virkata aika rennolla otteella kun sehän on lopulta vain tiskirätti eli ei ole niin justiinsa, vaikka olisi hieman epätasainen joistain kohtia.

Eli kaikenkaikkiaan olen tyytyväinen tähän käsityöviikonloppuun! Uusia lankoja menikin jo heti tilaukseen ja googlettelin jo muutamia ideoita uusiin töihin... Virkkauksessahan on se kiva ettei se ole niin justiinsa ja työn voi helposti päätellä missä kohtia vain, toisaalta valmista työtä on helppo jatkaa milloin vain.

Edit: Nyt kun laput ovat olleet muutaman pesun käytössä niin tässä pari huomiota. Nuo Kotivinkin laput pehmenevät kivasti pesussa ja nuo reiät ikäänkuin kuroutuvat umpeen eli niistä tulee ajan myötä entistäkin pehmeämpiä ja helpompia käyttää. Haittapuolena niillä kestää melko pitkään kuivua... Nuo toiset laput kuivuvat puolestaan nopeasti ja kestävät pesua hieman paremmin (nuo Kotivinkin laput, etenkin mun ensimmäiset melko löysällä käsialalla tehdyt tekeleet ovat hieman lähteneet purkautumaan jopa tai ainakin menettäneet muotoaan), mutta eivät tunnu ihoa vasten ehkä yhtä kivoilta. Tämä on tietenkin makukysymys... Yleisesti muutaman viikon käytön jälkeen voi sanoa että kertakäyttölappuja ei enää kaipaa (paitsi toki kynsilakan puhdistukseen) eli kestolaput toimivat yhtähyvin kuin kertakäyttölaput.

Kommentit