Itsetehdyt proteiinipatukat

Hurahdin proteiinipatukoihin viime keväänä alkaessani käymään salilla. Patukat pitävät nälkää hyvin ja maistuvatkin hyviltä, lempparimakujani olivat suklaa ja keksitaikina (jep outoa..). Jossain vaiheessa kaupan patukat alkoivat hieman kyllästyttää ja tuli fiilis ettei niitä ole hyväkään syödä ihan määrättömästi. Kun törmäsin sitten jossain blogissa ohjeeseen tehdä näitä itse niin yllättäen olinkin jo käynyt hakemassa ainekset ja ensimmäinen kokeiluerä oli meneillään! Tähän ohjeeseen saattaa tulla vielä päivityksiä, kun keksin uusia variaatioita näihin..

Ohjeet (5 annosta):

- 6 taatelia (Medjool)
- 3-4 rkl hamppuproteiinia
- 1 rkl raakakaakaojauhetta

Vapaaehtoisia/oman maun mukaan:
- 1 rkl mantelivoita
- 1/2 dl suolattuja cashew pähkinöitä
- 1 rkl vaniljasiirappia

- Saksi taatelit pieniksi paloiksi ja laita tehosekoittimeen. Varo että mahdolliset kivet eivät mene sekaan. Älä vielä käynnistä laitetta.
- Laita sekaan loput ainesosat. Voit hienontaa pähkinöitä hieman käsin ennen laitteeseen laittamista. Jätä pähkinöitä myös koristeluun.
- Sekoittele varovasti kaikki ainesosat tahnaksi mix-asetuksella.
- Muotoile tahna levyksi leivinpaperin päällä ja painele pähkinän paloja taikinaan. Leikkaa levy patukoiksi.
- Laita pakkaseen tunniksi ja myöhemmin säilytys jääkaapissa.

Mantelivoi ja cashewpähkinät eivät ole pakollisia ja ne voi korvata joillain muilla pähkinäsekoituksilla tai -levitteillä. Cashewpähkinät voivat olla suolaamattomiakin, mutta huomasin että tuo suola toimi jotenkin aika kivasti. Hieman kitkerä raakakaakao toimii hyvin makean taatelin kanssa ja lopputulos yllättävän suklaamainen. Laitoin patukoiden päälle ennen pakastamista vielä hieman siirappia mutta se ei ole pakollista. Siirapin hyvä puoli on se että käärepaperit (leivinpaperi) tarttuu hieman tahmeaan pintaan paremmin!

Sekoittimesta tullessaan taikina voi olla hieman murumaista. Jos vaikuttaa ettei se millään tavalla ole riittävän kiinteää, voi sekaan laittaa vähän lisää taateleita tai pähkinävoita. Valmiit patukat voi kääriä leivinpaperiin jolloin niitä on helpompi syödä käsin eivätkä ne tartu toisiinsa / säilytysastiaan.

Hamppuproteeinin voi todennäköisesti korvata jollakin toisella proteiinilla. En tunne proteiineja kovin hyvin, tämä oli oikeasti ensimmäinen kerta kun käytän mitään proteiinilisää ruuanvalmistuksessa! Hamppuproteiini maistuu ehkä hieman kitkerältä ja kasvimaiselta(?) ja sen maku sopi oikein hyvin makeiden taateleiden kanssa vaikka jäikin toki suurimmaksi osaksi kaakaon varjoon.

Proteiinia tulee näihin niin vähän että en ole varmaa onko proteiinipatukka nimenä perusteltu, mutta kehittelen reseptiä vielä jos keksisin miten proteiinijauhoa saadaan laitettua enemmän ja näin patukoista tulee proteiinisimpia. Laskeskelin että valmiissa patukoissa on noin 150-200 kaloria eli ihan hyvä välipala. Olen nähnyt useimmissa ohjeissa että pähkinöitä laitetaan huomattamasti enemmän. Itse en laittanut tämän enempää siitä yksinkertaisesta syysta että en usko blenderin selviävän isommasta määrästä pähkinöitä! Tästä syystä myös pähkinälevitteet.

Taateleista kannattaa valita mahdollisimman tuoreita, jolloin niissä on enemmän nestettä ja ne sitovat enemmän proteiinijauhetta. En tiedä tarkalleen miten taatelit toimivat, mutta käsittääkseni myytävänä on täysin kuivattuja ja sitten semikuivattuja. Nuo semikuivatut (joita suosittelen) löytyvät hedelmäosastolta.

Patukasta on jo haukattu pala ennen kuin muistin että vika patukka ja pitää ottaa tästä kuva :)

Kommentit