Raakasuklaa

Olen viimeaikoina ollut aiempaa enemmän kiinnostunut ruokien ja ainesosien laadusta pelkkien kaloripitoisuuksien sijaan. Kaloreiden laskeminen on pidemmän päälle aika uuvuttavaa ja toiveena olisi että ns. mahdollisimman vähän prosessoituja ruokia syömällä tulisi luonnollisesti syötyä oikea määrä ja tietenkin muutenkin monipuolisesti ja terveellisesti. Raakasuklaa ei ehkä ole se kaikken vähä-kalorisin välipala, mutta koska kaakaojauhetta tai -voita ei missään kohtaa prosessia paisteta se sisältää runsaasti terveellisiä antioksidantteja, joita ei maitosuklaasta löydy. Lisäksi raakasuklaa on maidoton ja (valmistustavasta riippuen) sokeriton eli sopii allergikoille ja sokereita vältteleville. Tarkoituksena on siis saada suklaan hyvät muttei huonot puolet. Katsotaan miten tämä onnistuu!

Ainekset

  • 1 dl kaakaovoita
  • 1 dl raakaa kaakaojauhetta
  • 2-3 ruokalusikallista siirappia tai hunajaa (tai esimerkiksi maketusainetta kuten steviaa)
Oman maun mukaan:
  • suolaa
  • pähkinöitä, pähkinävoita, espressojauhetta
  • kuivattuja marjoja tai hedelmiä (goji-marjoja, mansikoita)
  • kanelia, kaardemummaa

Valmistus

  • Sulata voi vesihauteessa. Älä anna voin kiehua.
  • Lisää kaakaojauhe ja mausteet, sekoita, maistele ja lisää tarvittaessa mausteita.
  • Kaada muffinivuokiin (tai silikonimuotteihin) ja ripottele päälle pähkinät, kuivatut marjat tms. sekä hitusen suolaa
  • Laita pakkaseen n. 15min. Myöhemmin säilytys jääkaapissa.
Useimmissa resepteissä on suositeltu noin 1-1 suhdetta kaakaovoin ja kaakaojauheen välillä. Mielestäni jauhetta voi kyllä laittaa vähän vähemmänkin (noin 3/4 voin määrästä), muutoin suklaasta tulee vähän kitkerää. Taikinaa kannattaa vähän maistella ennen ja jälkeen mausteiden lisäämisen, jolloin mausteita voi vielä lisätä. Itse päädyin lisäilemään siirappia vielä hiukan maistelun jälkeen sillä seos oli vielä hieman kitkerää. Lopulta kuitenkin yllättävän pienellä määrällä siirappia maku muuttui oikeasti aika hyväksi ja maistuinkin jo oikeasti aika paljon suklaalta. Mulla oli käytössä vaniljanmakuinen siirappi ja tuo vanilja kivasti taittaa voimakkainta kaakaon makua eli kannattaakin kokeilla lisätä esim. vaniljajauhetta, jos suklaa maistuu edelleen liian kitkerältä.

Suklaan maustaminen

Ensimmäisellä kierroksella laitoin osaan konvehdeista cashew rouhetta. Se ei hirveästi maistunut koska suklaa on aika vahvan makuista mutta antoi kivaa suutuntumaa. Toisella kerralla laitoin suolattuja cashew pähkinöitä ja ripottelin päälle vielä hieman suolaa mikä toimi paremmin, mutta makeat cashew pähkinät eivät ehkä parhaiten tuo suklaan makua esiin. Olen kokeillut myös kuivattuja mansikoita ja goji-marjoja jotka toimivatkin melko hyvin. Jos päällysteitä laittaa, niitä kannattaa laittaa aika paljon sillä suklaan maku on aika voimakas. Myös marjojen kanssa kannattaa laittaa hieman suolaa. Marjoista ehkä goji marjat olivat parhaita mutta melko hintavia joten jos valmistaa isoja annoksia mansikat voivat olla edullisempi vaihtoehto. Aika kivan makuista kahvisuklaata saa myös laittamalla sekaan hitusen ekspressojauhoa tai esimerkiksi pikakahvia. Foodion chai-raakasuklaasta sain myös inspiraation kaneli-kaardemumma suklaaseen. Myös pelkkä suklaa toimii! 

Ravintoarvo ja terveellisyys

Onko raakasuklaa sitten terveellistä? Laskeskelin että yhden annoksen kalorimäärä on luokkaa 100-150 eli jos näitä alkaa vetämään useamman päivässä niin kyllähän se varmasti näkyy... Normi suklaapatukoissa taitaa olla joku 200-300cal eli samoissa määrissä pyöritään. Terveellisemäksi nämä taitaa tehdä se, että näihin ei tule ihan samanlaista himoa kuin tavalliseen suklaaseen. Eli yhden syötyään yhden suklaapalan ei ole pakko vetää koko levyä (hehe). Parhaiten nämä sopivatkin herkkupöytään tavallisen suklaan korvikkeeksi, mutta miksei kohtuudella välipaloiksiksikin.

Kommentit